Poveste de duminica 8:30

Motto: Make rainy days go away . (wowhead)

Asta sa fie sfarsitul? Intreaga viata mi-a trecut prin fata ochilor. Copilaria, intr-un oras de provincie. Scoala primara. Liceul, unul din cele medii, nici prea bun, nici prea slab. Ha! Stiu ca nu sunt frumoasa. Nu in sensul in care il dau multi acestui cuvant. Dar imi face placere sa aud asta. Chiar daca teoretic ai putea minti. Sau poate nu. Poate tu ai reusit sa vezi frumusetea acolo unde altii au trecut peste. Sunt, sau mai degraba eram draguta, si uneori chiar as fi putut sa te fac sa iti intorci privirea pe strada. Primul sarut. Primul bal. Iti mai aduci aminte. Fata in rochita albastra, pe langa care ai trecut atunci, in drum spre plaja. Atunci nu m-ai vazut. Aparente. Imi trec viata in revista, si parca totul s-ar petrece aievea, chiar acum. Stiu totul. Revad totul. Capitala, si modul in care m-a atras, ca intr-un miraj fara sfarsit. Maya, iluzia cosmica a hindusilor. Primul loc de munca. Prima iubire adevarata. Primul esec. Compromisurile pe care le-am facut. Si cele pe care le-am refuzat sa le fac. Independenta. Dependenta. Nunta. Chiar si atunci nu a iesit cum visam. Dar, per ansamblu, a fost bine. Luna de miere . Facuta in fuga. Amintiri frumoase. Cat de ciudat este ca totul sa se petreaca la timpul prezent. Gemenii. Ce nebunie. Numele le alesesem demult. De parca as fi stiut dintotdeauna ce va urma. Copii au crescut. Mandria de a fi o mama buna. Vanitatea, uneori. Recunosc. Anii care au trecut. Linistea. Batranetea cu toate cele care o urmeaza.
Acesta sa fie sfarsitul?

Deschid ochii si vad in jur peisajul familiar. Pestera, asa cum o stiu. Eu. Ankh, vinator din tribul Tabitha. Ma tulburase calatoria, facuta pe unul din cai fantoma, hranit cu jaratec. Am visat o viata intreaga, traita in trupul unei femei, undeva intr-un viitor indepartat. O iluzie, menita a ne face sa intelegem aspectul de zeu, potential existent in noi. Asta a fost explicatia batranului Uguru, shamanul nostru cel intelept. Principala mea ocupatie este sa vanez si sa culeg fructele cele dulci, din palmierii crescuti la marginea plajei.
Dar cand se lasa intunericul, ne asezam cu totii in jurul focului, si ii ascultam povestile. Uneori acestea sunt rodul unei fantezii duse la absurd. Lumi care vor veni. Un mantuitor care se va naste peste 10.000 de ani. "Masini" . Are rarul dar de a iti povesti lucruri si fapte, de parca ar fi fost de fata. Lucruri pe care le pot intelege. Lucruri pe care nu le pot intelege inca. "Ochii mei vad dincolo de timp si spatiu. Si voi ati putea sa faceti asta, daca ati trezi zeul launtric. Este ca o noua zi care va incepe. A iti asculta inima, a avea urechi pentru ceea ce iti sopteste sufletul, aceasta am putea-o sa o comparam cu zorii zilei. Totul tine de a acumula si a folosi suficienta gompa*. Ar trebui sa fie telul nostru principal. Nimic altceva in afara de asta nu conteaza."
Uneori Uguru spune lucruri absurde, Alteori folositoare, precum inventia aceea pe care noi o numim acum arc. Sagetile mele sunt facute din lemn de Keen, iar veninul din piele de broasca Tujan aduce prada in mainile mele, chiar si printr-o simpla zgarietura. Undeva in viitor, oamenii vor folosi varfuri de sageti ciudate facute din "metal".
Batranul shaman crede ca ii voi lua locul, atunci cand el va pleca in Calatoria fara Intoarcere. Nu stiu daca o sa pot face asta. Sunt un simplu vanator. Aici e locul meu. Acum e momentul in care traiesc. Ce folos sa cunosti lumi in care oamenii au dat deja gres, in incercarea de a stapani elementele? Au pus focul in bete cu care vaneaza, nu pentru a minca, ci doar pentru a se distra.S-au inconjurat de obiecte nefolositoare, care ii fac sa uite de ce sunt aici. Oameni care au dat gres, care nu vor fi zei niciodata.
Calatoriile ma fac sa inteleg si sa vad. Dar nu as da pentru nimic viata mea, pestera in care tribul meu se adaposteste, focul si povestile spuse cand intunericul se asterne peste munti, pentru o viata in locul lor.
Sunt Ankh.
Acesta e locul in care Vreau sa traiesc.
Acesta e timpul in care Vreau sa traiesc.

* gompa = un cuvant pentru a exprima puterea interioara a fiecarui om, in acceptiunea tribului Tabitha. Exista 3 feluri de gompa. Atar-gompa, puterea folosita pentru a stapani elementele naturii. Bada-gompa, puterea folosita pentru a face minuni. Chaka-gompa, puterea folosita pentru a calatori in lumile nevazute. Uguru ne-a povestit odata legenda lui Tam-gompa, puterea ascunsa care rezulta din stapanirea perfecta a primelor trei, si care, odata ascesibila, ne transforma in Drood, zei atotputernici avand inca aparenta umana.
** "Uguru moment" - Cum sa iti recapeti controlul asupra ta si a vietii tale! (mic ghid)
Avem o foaie de hartie/carnet/jurnal pe care o impartim in trei si punem aceste intrebari ca titlul al fiecarei coloane. La ce ma gandeam? Ce fac? Este acesta lucrul pe care il doresc?
Puneti ceasul/telefonul sa sune din 15 in 15 minute, sau alegiti oricare alt interval de timp, asa incat sa nu puteti anticipa. Cand alarma suna, notati scurt si concis raspunsul la intrebari. Nu analizati nimic. Seara inainte de a va culca, analizati ce ati scris. Ce ganduri se repeta? Ce actiuni se repeta? Care e relatia dintre ganduri si actiuni? Cat din ceea ce faci are legatura cu ceea ce ti-ai dori de fapt sa faci? Repeta actiunea timp de o saptamana, zi de zi. Apoi, fa o analiza a intregii saptamani, intocmai ca si cea a unei zile. Fa acest lucru timp de 4 saptamani. Aceasta iti va arata modul in care iti folosesti gompa pe parcursul unei intregi luni de zile. Folosind informatiile acumulate poti deja sa faci o lista detaliata a lucrurilor pe care de obicei le faci (activitati, rutine, obiceiuri, dependente), si a gandurilor pe care de obicei le ai (ganduri obsesive, rutine emotionale, tristeti, sentimente). Aceasta lista iti arata modul in care iti consumi de obicei energia zilnica.
Imparte acum lista in doua.
1. Obiceiuri indispensabile sustinerii vietii: somn, mincat, respirat etc.
2. Obiceiuri neindispensabile sustinerii vietii: servici, alergat, cumparaturi, privit TV, internet etc.
Impartiti acum in doua categorii a doua coloana:
1. Lucruri care ma fac sa ma simt bine si care consider ca as dori sa le continui sa le fac (sport, o munca pe care imi place sa o sustin, dragoste etc. )
2. Lucruri care nu ma fac sa ma simt bine si pe care nu consider ca ar fi necesar sa le continui sa le fac (manie, frustrare, discutii inutile, stirile de la ora 5 etc)
Imparte acum ultima coloana in doua categorii:
1. Elemente care nu pot fi eliminate
2. Elemente la care pot renunta, dar cu pretul unui efort.
Alegeti unul din elementele aflate in a doua categorie, si stabiliti-va un interval de timp in care sa incercati sa renuntati la el, pentru a capata un extra-bonus de gompa. La sfarsitul intervalului, analizati si vedeti daca e cazul sa va opriti sau sa continuati. Cand aceasta ultima lista va fi goala, amintiti-va de Uguru si...
***Tribul Tabitha nu a existat in realitate. Acelasi lucru am putea spune si despre gompa. E toamna, iar frunzele parasesc copacii una cate una. Voi ce ati ales sa faceti cu viata voastra?

16 noiembrie 2008


Comments

Popular posts from this blog

Ultima mea carte s-a lansat azi pe Amazon

Ritm

Dimineata, cand ma trezesc