Introducere

As vrea in primul rand, inainte de toate, sa multumesc domnului doctor Mihai Jigau fara de care poate aceasta suita de articole nu ar fi aparut. Mare parte din informatii provin, direct sau indirect, din aceasta sursa.

Asadar, sa incepem cu ceva usor, pentru a intra mai apoi in amanunte.
Sa vorbim despre cele mai cunoscute genii ale omenirii. Unul din cei mai cunoscuti, si poate si cei mai uimitori, a fost
Leonardo da Vinci, cunoscut ca pictor, scriitor, fizician, inginer, matematician, filozof, sculptor, naturalist, muzician...si poate multe altele care noi inca nu stim.
Enescu putea foarte usor sa fie admis la conservatorul din Viena(cea mai buna institutie de profil a celor vremuri) la varsta de 7 ani, dupa numai 3 ani de studiu a viorii. Mendelssohn - Bartholdy a inceput sa compuna la 5 ani, iar Prokofief la 8 ani. Witt a invatas sa citeasca inainte de 5 ani, iar la 14 ani a obtinut titlul de doctor. Mozart a inceput sa cante la pian la 3 ani si sa compuna la 5, iar Chopin a invatat sa cante la 6 ani , iar la 7 deja compunea primele sale opere. Vernait desena foarte bine la 4 ani, iar la 20 era deja un pictor consacrat. Goethe scria la 10 ani in mai multe limbi, MIchelangelo era la 19 ani unul din cei mai buni artisti, Calvin reforma religia la 20 ani, Turner isi expunea tablourile la 15 ani in Academia Regala din Londra, Hugo si Byron isi au scris opere geniale la 15 respectiv 18 ani. Picasso si Gauss au stapinit desenul, respectiv calcului mai devreme decat vorbitul. Newton a dezvoltat teoria gravitatiei la 20 ani, iar Einstein pe cea a relativitatii la 26.
Dar oare cati stiu ca Einstein a fost exmatriculat de la scoala, Picasso chiulea de la cursurile scolii de arte, i-ar Caruso a fost sfatuit sa se faca inginer mai bine fiindca nu are voce. Nu au fost precoci in domeniul lor de dezvoltare ulterioara: Da Vinci, Gauguin, Manet, Van Gogh, Piccaso, Beethoven, Rossini, Verdi, Ceaikovsky, Newton, Watt, Edison, Einstein, Pasteur, Jung, Freud, Balzac, Tolstoi, Zola, Kipling.
Talentul in musica si desen se manifesta de timpuriu, talentul in domeniul oratoric de asemenea, Goethe stia la 7 ani franceza,italiana, latina,engleza si ebraica, Leibniz citea la 10 ani opere clasice grecesti si latine in limba originala, Galton stia alfabetul la un an jumatate. Interesant e insa ca multe personalitati au avut talente si in alte domenii decat cel in care s-au afirmat:Galileo si Pasteur desenau foarte bine, Mozart avea aptitudini in matematica, Wagner avea insusiri poetice. Si abilitatile matematice se manifesta relativ precoce, Ampere a invatat singur la 3 ani sa calculeze, iar la 11 studia aplicatiile algebrei in geometrie, Gauss la 2-3 ani, Hamilton a invatat sa citeasca la 3 ani, la 5 citea in latina greaca si ebraica, la 7 stia italiana si franceza, la 9 sanscrita si araba, la 17 calcula elipsele iar la 21 ajunge profesor in astronomie.

Sper ca v-am captat atentia asupra articolelor care vor urma si vor trata subiectul genialitatii.
Voi reveni.

Comments

Popular posts from this blog

Ultima mea carte s-a lansat azi pe Amazon

Ritm

Urari