Ecoute ton corps - partea intai

Adica una din cartile celei care a initiat aceasta miscare, fiiind tradusa aici .
Exista statistici care ne arata ca in comunicare cuvintele reprezinta doar 7%, vocea 38% si non-verbalul 55%. Cel mai adesea, in lipsa informatiilor adecvate, oamenii nu stiu sa comunice, sau, comunica, dar defectuos. In urma angajarii in diferite relatii, lipsa sau incompleta comunicare poate duce in timp la veritabile "rani sufletesti.".
In viziunea Lisei Bourbeau, avem de-a face cu 5 astfel de "rani"
-respingere
-abandon
-umilire
-tradare
-nedreptate
Sa ne amintim ca atunci cand fiinta umana nu resimte nici un fel de teama, cand e ea insasi, poate comunica cu usurinta. Situatiile de dificultate survin atunci cand una din ranile noastre este activata si preia controlul asupra noastra. Toate aceste rani sunt traite la diferite grade de intensitate si cu persoane diferite.
A)
Cand de activeaza rana de Respingere deveniti vagi si nesiguri in modalitatea voastra de a va exprima.Vocea devine si mai slaba . Daca celalalt nu detine capacitatea de a va pune intrebari pentru a clarifica. Drept rezultat ceea ce vreti sa transmiteti nu va fi inteles.
B)
Cand se reactiveaza rana de Abandon va plangeti foarte usor, ceea ce il va exaspera pe celalalt. Tonul plangacios e insotit adesea de o voce de copil. Sunteti specialist in formularea cererilor, dar faceti acest lucru lamentandu-va. Sunteti tentat sa dramatizati si sa va pierdeti in amanunte.
C)
Cand se declanseaza rana de Umilire, va doriti atat de mult sa il ajutati pe celalalt incat vorbiti cu voce blanda ca si cand v-ati adresa unui copil. Sunteti specialist in a va pastra aparenta ca sunteti calm, cand de fapt celalalt stie ca de fapt sunteti enervat sau furios. Intampinati dificultati in formularea cererilor, deoarece credeti ca ceilalti vor ghici ce vreti.
D)
Cand se activeaza rana de Tradare, aveti dificultati in a va exprima clar cererile, deoarece va asteptati ca celalalt sa inteleaga foarte repede.Va pierde-ti rabdarea, vorbiti repede si treceti cu usurinta de la un subiect la altul. Aveti tendinta de a ridica tonul. Vreti dreptate cu orice pret. Teama de a nu fi pacaliti si dificultatea de a avea incredere in ceilalti va impiedica sa va deschideti. (Paradoxal, imi vine sa rad, multi neintelegandu-mi atitudinea pe care o am deseori, de a prefera sa pierd avand incredere in cineva, mai degraba decat sa am indoieli in ceea ce il priveste. My mistake ).
E)
Atunci cand e activata rana de Nedreptate tonul dumneavoastra devine rece si sec. In timp ce transmiteti o informatie, dati multe detalii inutile, pentru a fi siguri ca nu va inselati. Va destainuiti cu greutate, deoarece vi s-a blocat capacitatea de a simti.

Voi reveni cu detalii despre care sunt dificultatile de a primi ceea ce transmite celalalt, atunci cand nu suntem noi insine, cand egoul preia controlul si teama apare.

19 octombrie 2008

Comments

Popular posts from this blog

Ultima mea carte s-a lansat azi pe Amazon

Ritm

Urari