Citatul zilei - comentat de mine - 09.02.2007

Motto:
 If you see the wonder of a fairy tale
You can take the future even if you fail... ...
I have a dream, a fantasy
To help me through reality
 ( ABBA - I have a dream )

 Realitatea este ruina unui basm. (Lucian Blaga)

Exista nenumarate clisee verbale cum ar fi: era o atmosfera de basm, a fost ca intr-un basm, ceva de basm. Aceasta nu este decat un mod de a spune ca a fost ceva extraordinar, care nu este de obicei intilnit in realitatea vietii cotidiene. Am putea sa ne abatem putin de la subiect si sa observam asemanari de exemplu intre feerie ( ceva de nedescris, raportat la frumusete - Ex: peisaj feeric - peisaj de o frumusete ireala) si fairie (in gaelic - termenul englez fiind fairy - si care anume inseamna zânã). Ceva se petrece cu noi in anumite momente, iar lumea care ne inconjoara capata un plus de lumina, coerenta si splendoare. Din pacate, aceasta dureaza deseori doar citeva clipe, dupa care se estompeaza , lasand locul unui mediu neprietenos si absurd cu care dealtfel ne-am obisnuit deja.
Exista o relatare conform careia, dupa ce a citit " Visul unei nopti de vara " al lui Shakespeare, Goethe ar fi exclamat: - Nu-i moarta lumea zeilor, ci inima noastra, aceasta fiind o parere relativ la modul nostru de a percepe extraordinarul din ordinar. Cu alte cuvinte, daca modul nostru de a percepe realitatea se va schimba, atunci si perceptia legata de ceea ce simtim, vedem, auzim, pipaim sau mirosim se va schimba. Singura problema ar fi ca acest mod de a vedea lumea necesita o neintrerupta atentie si consecventa, care de multe ori nu o avem. Asa ca, pina atunci, ne vom multumi doar cu momente disparate, priviri fugare aruncate peste gardul prejudecatilor, ideilor despre lume si oameni, un mare zid chinezesc pe care insa tot noi l-am ridicat. Fara a ne mai intreba oare ce se afla in necunoscutul care ne pindeste dincolo de el.
De incheiere, voi mai face doar o mica paranteza, legata de modul in care unul din putinii shamani amerindieni ramasi in viata dupa cucerirea spaniola explicau cum vede un om obisnuit lumea. Inchipuiti-va un balon umplut cu aer cald, in nacela caruia omul obisnuit si vrajitorul tribului stau la masa. Ceea ce se afla pe masa este lumea de zi cu zi. Ceea ce e sub masa este cealalta realitate, unde el, vrajitorul tribului mai arunca cite o privire. Dar nici unul nici altul nu isi pot inchipui cat de vast este de fapt universul (simbolizat de regiunile prin care balonul calatoreste, regiuni pe care nu le poti admira daca privesti pe masa sau pe sub masa din nacela).

 02/2007

Comments

Popular posts from this blog

Ultima mea carte s-a lansat azi pe Amazon

Ritm

Urari