Cateva sfaturi despre cum sa devenim nemuritori

Daca batranetea e o boala, probabil ca este mult mai usor sa o prevenim decat sa o tratam cand a aparut.

Se spune ca stressul in exces e rau, problema este ca nu trebuie sa ne ferim de stress, ci sa crestem resistenta la stress. Ceva asemanator cu postul, antrenamentul la stress neurologic si alte chestii asemanatoare.

O dieta restrictionata la anumite intervale, adaptata ca un stil de viata consta in a manca numai in anumite intervale, cum ar fi sa mananci numai intre anumite ore, undeva la 8 ore, dar chiar si 11 ore sunt bune pentru sanatatea inimii. Trebuie sa adaptam mancatul la anumite ritmuri circadiene. Orice in afara de apa se poate consuma in acest interval. Aceste ritmuri reguleaza mii de gene din genomul uman, chiar si bacteriile din intestin au un ritm circadian. Mancand tarziu noaptea va reseta anumite ritmuri circadiene. Acelasi numar de calorii, in interval de timp bine determinat, vor imbanatati digestia, ciclul de transformare a glucozei, activitatea ficatului, protectia de obezitate. Chiar si 11 ore interval protejeaza de anumite forme de cancer, Abtinerea de la a manca in timpul noptii creste pierderea grasimii excedentare si protejeaza contra obezitatii. Mancand o ora mai tarziu noaptea creste cu 5% anumite procese dezavantajoase, pe cand mancad cu o ora mai devreme va diminua cu 8% aceleasi procese inflamatorii. Intervalul va incepe in momentul in care ne trezim si mancam micul dejun. Orice in afara de apa nu e indicat in afara intervalului. 8-9 ore sunt mult mai eficiente, deoarece vor da ficatului 15 ore pentru a lichida rezerva de glicogen, rezistenta va creste (observabila in alergari pe distanta lunga). Informatii mai multe la mycircadianclock.com, site-ul Dr. Satchin Panda de unde m-am inspirat cu unele idei.

Post alimentar versus dieta cu reducerea carbohidratilor - ambele promoveaza digestia grasimilor in locul glucozei, dar postul pe lunga durata creste numarul de celule stem, reduce distrugerea mitocondriilor si regenerarea a noi mitocondrii, tinere si sanatoase, opus procesului imbatranirii corpului. Incetineste procesul imbatranirii, dar trebuie sa fii intr-un proces de post pentru a declansa anumire procese de regenerare. Fiecare persoana raspunde diferit la aceeasi mancare - genetic polimorfism - dat de variatii aproape insesizabile la nivel genetic. Dar postul intervine in activarea transportului, utilizarii si procesarii acizilor grasi. Poti verifica anumite gene si profile genetice pe siteuri cum ar fi https://www.23andme.com/  sau https://www.foundmyfitness.com/genetics/1
Post alimentar - daca e mai mult de 24 ore, trebuie sa consumam apa obligatoriu pentru a mentine un nivel decent de hidratare.

Sauna ca terapie- una din cele mai bune metode naturale pentru a imbunatati performanta fizica, longevitatea si a preveni Alzheimer. Un studiu deja facut pe barbati devarsta medie in Finlanda a evidentiat o descrestere semnificativa a infarctului cardiac, bolilor cardiace (27% mai mica la cei care folosesc sauna de 1-3 ori pe saptamana, 50% mai mica la cei ce folosesc sauna de 4-7 ori pe saptamana), aceasta problema fiind una din primele trei cauze ale mortalitatii in tarile avansate industrial. Sauna scade cu 30-40% mortalitatea per ansamblu, raportat la media generala. Sauna actioneaza intr-un mod asemanator cu exercitiul moderat de scurta durata. O utilizare moderata a saunei va creste timpul de alergare pina la epuizare cu 42%. Anumite proteine influenteaza diferite procese genetice care ajuta celelalte gene sa isi mentina structura tridimensionala, influentand sanatatea si incetinind imbatranerea, pe cand distrugerea lor datorita unui mod de viata nesanatos, declansand imbatranirea, si diferite procese cum ar fi Alzheimer prin aparitia placilor amyloide. Aceste proteine care ne ajuta sunt produse in urma stressului datorat caldurii. Se observa pina la 66% reducere a aparitiei dementei si 42% reducere in Alzheimer. Capacitatea de a transporta oxigen la celule creste de asemenea. Rapunsul la stress generat de caldura activeaza anumite gene care cresc sansa de a deveni centenar, gene ca FoxO3 care cresc speranta de viata cu pina la 30%. Pentru minimum efect avem nevoie de 20 min la 79 grade Celsius de 2-3 ori pe sapt pentru bolile cardiace, 30 de minute de doua ori pe sapt la 80-90 grade Celsius pentru imbunatatirea timpului de alergare.20-30 minute de 2-3 ori pe saptamana, intre 70-90 grade, sunt suficiente pentru a atinge efectele dorite intr-o masura acceptabila. Atentie la anumite conditii ale sanatatii inainte de a incepe sa folosesti sauna, o consultatie cu doctorul este necesara in prealabil. Stressul general de caldura este putin superior fata de stressul la frig in ceea ce priveste aceasta cale de activare a proteinelor. Alternarea cald-rece trebuie sa fie facuta adecvat, altfel senzatia de rece doar va produce eliminarea stressului produs de caldura, dar nu si a beneficiilor produse de rece.

Conditionare hipertermica - sauna, ape termale, hot yoga. Perioada de 20 minute x2/zi, timp de 7 zile vor activa calea genetica mentionata in cazul saunei, de asemenea vom observa cresterea hormonului de crestere pentru urmatoarele 2-3 ore.





Comments

Popular posts from this blog

Ultima mea carte s-a lansat azi pe Amazon

Ritm

Dimineata, cand ma trezesc