Flora intestinala si longevitatea

In ultima vreme am facut un curs despre flora bacteriana intestinala. Aplicatiile sunt destul de interesante, si se pare ca inca mai avem mult de invatat in acest domeniu. Pun pariu ca nu stiai ca fara microbii din intestin raspunzatori cu crearea unor lanturi scurte de acizi grasi gen butirat utilizati pentru generarea de energie, ar fi trebuit sa mancam de cinci ori (da, 5 ori !!!) mai mult?

Am observat de exemplu ca bebelusii si copii au initial un numar crescut de Bifidobacteria, in special in primul an de viata, pina la maturizarea florei intestinale, si acesti microbi au un rol in imunitate, metabolism, si multe alte domenii pe care abia am inceput sa le descoperim. Poate ca insasi prelungirea vietii este legata de compozitia optima florei intestinale. Anumite notiuni se leaga acum, cum ar fi consumul crescut de iaurt, prebiotice si probiotice si longevitatea pastorilor din Caucaz, dar si o anumita dieta de regenerare traditionala din Ayurveda cunoscuta sub numele de Rasayana, bazata mai ales pe consumul exclusiv de lapte de capra.

Experimentele actuale sunt surprinzatoare, cum ar fi de exemplu transferul de flora intestinala de la un individ sanatos de talie media la un individ supraponderal, care are drept efect pierderea de greutate. Flora intestinala este diferita atunci cand stai acasa, cand esti in spital pe termen lung sau cand locuiesti in comun in colectivitati gen universitate, orfelinat sau casa de ingrijire batrani.

Exista acum un numar crescut de terapii microbiotice, bazate pe manipularea florei intestinale, cu efecte care uimesc oamenii de stiinta. Si uneori, fara sa stim, omoram intreaga flora intestinala consumand antibiotice, mai ales atunci cand nu este cazul sa le folosim.

Cu toate acestea, exista o energie de forma in spatele acestei intregi armate de microorganisme care ne sustin, si o stare de echilibru la care flora intestinala revine dupa boala sau accidente, atata timp cat ne ingrijim si nu abuzam de corpul nostru.

La momentul actual am suficiente date incat sa scriu o carte despre aceasta, si noi informatii apar saptamanal, dar cel mai probabil o voi scrie in engleza.

O zi buna si mult succes.

G.

Comments

Popular posts from this blog

Ultima mea carte s-a lansat azi pe Amazon

Ritm

Dimineata, cand ma trezesc