De ce ne ingrasam in regiunea abdominala si cum slabim in aceasta zona.

Pina de curand era universal acceptat cum ca odata cu varsta burta noastra va capata proportii din ce in ce mai mari. Insa cu putin timp in urma s-a descoperit ca pe masura ce talia noastra creste, cu aceeasi masura si sanatatea noastra are de suferit. Grasimea abdominala, sau viscerala, joaca un rol cheie in un mare numar de boli si potential riscuri ale sanatatii, avand un impact mult mai mare decat grasimea subcutanata, cea pe care o putem simti atunci cand ne ciupim usor la nivelul pielii. Grasimea viscerala, pe de alta parte, se afla ascunsa in profunzimea cavitatii abdominale, in spatiul dintre organe. Grasimea viscerala este legata de probemele de dereglare a metabolismului, crestere a riscului bolilor cardiovasculare si a diabetului de tip 2. La femei este asociat deasemenea cu cancerul la san si diverse probleme are vezicii urinare.

Stim cu totii ca grasimea este influentata de mai multi factori, cei mai importanti fiind cei ereditari si hormonali. Nu ne permitam sa manipulam ereditatea, dar putem sa influentam factorii hormonali prin diferite procese. Vestea cea buna este ca grasimea viscerala poate fi diminuata relativ usor prin exercitii si dieta, cu beneficii pornind de la scaderea tensiunii arteriale pina la nivele ideale ale colesterolului. Grasimea subcutanata, cea pe care o simtim atunci cand ne ciupim, e mult mai dificila de redus, dar la persoane cu o greutate normala nu e considerata a fi un pericol asa de mare ca cea viscerala. Ultimele cercetari arata de asemenea ca grasimea viscerala secreta in sistemul nostru imunitar substante chimice numite cytocine - cum ar fi de exemplu tumoral necrosis factor si interleukina-6 - care cresc riscul afectiunilor cardiovasculare. Acestea doua substante, precum si alte componente biochimice au un efect distructiv asupra celulelor cu sensibilitate la insulina, ducand la cresterea tensiunii arteriale si producerea de cheaguri de sange.
Deci ce putem face daca incepem sa avem o burta din ce in ce mai impresionanta? Destul de multe, asa cum am descoperit recent. Primul pas este readucerea greutatii la normal, si combaterea grasimii abdominale, cu exercitii moderate efectuate regulat, cel putin 30 de minute zilnic (pina la o ora daca vrem rezultate mai rapide). Antrenamentul de forta, gen culturism poate duce de asemenea la scaderea grasimii viscerale abdominale. (Aceasta deoarece scaderea masei musculare, cresterea secretiei anumitor hormoni si scaderea necesarului caloric al organelor interne sunt cei trei factori care duc la scaderea metabolismului bazal. Unul din principalele motive ale ingrasarii fiind cauzat de o scadere a metabolismului. Cresterea masei musculare este unul din cele mai usoare cai de a pierde greutate, deoarece organele interne devin mai eficiente odata cu scaderea necesitatii calorice, iar cu hormonii este mai bine sa nu ne jucam.) Antrenamentele localizate cum ar fi ridicari de trunchi (abdomene) vor ajuta la rezistenta muschilor abdominali dar nu vor fi foarte eficienti la scaderea grasimii viscerale. An descoperit ca antrenamente de genul celor dupa siteul freeletics.com au dat rezultate excelente in scaderea grasimii abdominale viscerale.
Dieta este foarte importanta de asemenea. Nu exagera cu portiile servite, e de preferat sa mananci carbohidrati complecsi cum ar fi fructe, vegetale si cereale integrale, si proteine curate, reducand carboxidratii simpli cum ar fi paine alba, paste rafinate si bauturi cu continut ridicat de zahar. (Un studiu al Jurnalului American de Nutritie Clinica a aratat ca o dieta bogata in cereale integrale a dus la scaderea grasimii suplimentare din zona taliei a subiectilor suferind de obezitate. Participantii la studiucare  au mancat cereale integrale, plus 5 portii de fructe si vegetale, 3 portii de lactate si doua de alimente cu procent ridicat de proteine, au pierdut mult mai multagrasime in regiunea abdominala decat un alt grup care a mancat aproximativ la fel, dar au folosit faina alba si cereale rafinate. Mancand mincaruri rafinate cum ar fi paine alba si dulciuri se declanseaza un lant de reactii in organism. O crestere rapida a glicemiei, urmata de o secretie marita a insulinei, care cauzeaza grasimea sa fie depozitata in organism mult mai rapid. Insa daca mincam predominant cereale integrale, care deasemenea au un continut ridicat de fibre, suntem ajutati sa procesam mult mai eficient insulina. Aceasta la randul ei face ca organismul nostru sa foloseasca mult mai eficient zaharul din sange, controleaza nivelul glicemiei si reduce acumularea grasimii. Schimband grasimile saturate si cele trans cu grasimi nesaturate ajuta de asemenea. Grasimile nesaturate sunt grasimi in care lantul de carbon poseda una sau mai multe legaturi duble de tip carbon - carbon. Grasimile nesaturate sunt intalnite in nuci, alune, seminte, peste, alge, si krill. Nesaturate se refera la faptul ca moleculele contin mai putin decat numarul maxim de atomi de hidrogen.
Cercetatorii spera de asemenea sa dezvolte un medicament care sa actioneze direct la nivelul grasimii abdominale. De exemplu studii realizate asupra medicamentului de control al greutatii Sibutramin (denumit Meridia) au aratat ca acesta are un efect amplu asupra scaderii grasimii viscerale. Rimonabant (denumit Acomplia), care este inca in faza de studiu, esteprimul dintr-o noua clasa de medicamente care blocheaza receptorul nervos raspunzator de cresterea apetitului. Acesta insa are efecte moderate in scaderea grasimii acumulate in jurul taliei.


Insa pentru moment cercetatorii specializati in acest domeniu spun ca un mod de viata activ, practicand exercitii de tip cardio combinate cu cele de forta, zilnic, timp de 30-60 minute, impreuna cu o dieta ce pune accent pe cresterea consumului de carbohidrati complecsi si grasimi nesaturate, odata cu scaderea consumului de carboxidrati simpli si grasimi saturate si de tip trans, este una din cele mai eficiente strategii in atingerea acestui scop, de a scapa de kilogramele in plus in zona burtii.


Bibliografie:
Harvard Medical School - Abdominal fat and what to do about it
Grete R. Hornstrom - Why Do We Gain Belly Fat As We Age?
Clint Witchalls - The truth about belly fat
American Heart Association - Polyunsaturated fat - definitie.

P.S. In un articol care va urma va voi invata cum sa va calculati singuri necesarul zilnic de calorii.


Comments

Popular posts from this blog

Ultima mea carte s-a lansat azi pe Amazon

Ritm

Urari