Friday, 16 May 2014

N.A.T.O, Romania, Ucraina, Rusia...

In ziua de azi toata lumea prin jur isi da cu parerea despre as putea zice deja terminatul conflict dintre Ucraina si Rusia, pareri care de care mai alarmiste sau total dezinformari.
Pentru ca imi e deja lene sa explic de fiecare data care e treaba o sa scriu aici una doua idee legate de geopolitica regionala si o sa dau linkul. Corect?

1.Romania e membru NATO, conform articolului 5 din constitutia NATO, in caz de atac terestru, marin sau aerian al unui membru toate celelalte state vor interveni. Deci suntem in siguranta, nu e nevoie de nici o extra mobilizare sau alte prostii pe care le vedem chiar in ziare ce se vor respectabile.

2. Daca Rusia ar fi vrut ar fi putut cuceri strategic Ucraina in 4 ore utilizand doar diviziile aeropurtate si aviatia. Dar ei au vrut doar patratica de pamant care asigura acces la mare si la alte rezerve naturale, pentru ca atat aveau nevoie, plus avantajul ca toata populatia acelei zone este rusofila 90% ( evitand astfel chestii penibile gen Georgia, Cecenia si alte foste zone de conflict) . Si nu in ultimul rand, este bine de stiut ca in momentul in care trupele rusesti au inceput sa se adune la granita Ucrainei, fortele armate ale Poloniei au intrat in alerta (Guvernul actual al Poloniei este putin obsesiv la o eventuala invazie ruseasca, Polonia avand una din cele mai mari armate din Sud Estul Europei). Daca Putin ar fi inaintat pina aproape de granita Poloniei atunci armatele respective ar fi fost posibil sa se atace reciproc, si aici ajungem din nou la articolul 5 NATO, punctul 1 al discutiei. Ca sa nu mai spunem ca reactiile Occidentului au fost chiar sub asteptarile previziunilor analistilor rusi, cu alte cuvinte au scapat mai ieftin decat prevazusera.

Atat ma gandeam sa zic pentru astazi. O zi buna!

No comments:

Post a Comment